Je wilt een laptop kopen, maar hoe maak je een keuze uit het enorme aanbod wat ook nog eens regelmatig wisselt?
Ik vroeg Alex waar ik op moet letten qua specificaties bij de aankoop van een laptop. Lees hieronder de belangrijkste tips.
FORMAAT
We beginnen met he formaat. Bekijk hoe groot je laptop mag zijn. Krijgt je laptop een vaste plek in huis, dan kies je doorgaans een wat groter formaat, dan wanneer je laptop vaak wordt meegenomen.
Bedenk dat een groter formaat comfortabeler is om aan te werken en dat je die natuurlijk ook altijd nog kan meenemen op reis. Is het reizen met de laptop incidenteel dan raad ik daarom aan voor comfort te kiezen en te gaan voor een wat groter exemplaar, wat dagelijks gebruiksgemak biedt.
ACCUDUUR
Als je veel mobiel bent let dan goed op de accuduur van je laptop. Niets is onprettiger dan van stopcontact naar stopcontact te rennen als je op het station van Breda bent.
OPSLAG
Qua opslagcapaciteit raad ik minimaal 200GB aan in combinatie met minstens 4GB intern geheugen. 8GB intern geheugen is aan te raden maar wanneer je video’s monteert, Photoshop gebruikt, games speelt of een tab-hoarder* bent is 16GB noodzakelijk om vlot te kunnen werken en niets steeds te moeten “wachten” op je laptop omdat jij sneller bent dan hem.
PROCESSOR
Een processor van AMD Ryzen is op dit moment een verstandigere keuze dan een Intel processor. AMD is namelijk zuiniger en sneller. Een zuinige laptop zorgt ook weer voor een langere accuduur dus dat is win-win voor jou.
SCHERM
Kies je scherm afhankelijk van hoeveel je de laptop gebruikt.
Ik hoor vaak mensen die zeggen “ik doe er niet veel op hoor”. Maar als ik dan vraag hoeveel uur per dag de laptop aanstaat dan blijkt dat eigenlijk de hele dag te zijn. Het gebruik is dan wellicht “licht” (surfen en typen), maar dit vraagt doorgaans wel om een goed scherm omdat je er toch een aantal uur per dag naar kijkt. Kies dan voor een duidelijk en scherp IPS scherm. Dat is minder belastend voor je ogen en rustiger bovendien.
TOETSENBORD
Je zou maar per ongeluk een AZERTY toetsenbord hebben, dat kan best even wennen zijn omdat een aantal letters op een andere plek zitten dan wij als Nederlanders gewend zijn. Een AZERTY toetsenbord wordt veel gebruikt in België en Frankrijk, terwijl de Nederlanders gewend zijn aan een QWERTY toetsenbord.
VIDEOKAART
Als je wilt gamen of editen kies je niet voor een geïntegreerde, maar voor een losse videokaart. Ga je vanwege budget toch voor een geïntegreerde videokaart combineer dat dan in elk geval met een AMD processor. De graphics zijn namelijk een stuk krachtiger dan die van Intel.
Woordenboek
Tab-hoarder – Iemand met ontelbaar veel openstaande tabbladen.